AL4 DP0 Peugeot 406 regulacja wybieraka wym. elektrozaworów

AL4 DP0 Peugeot 406 regulacja wybieraka wym. elektrozaworów

Postprzez don kowal » Pt sty 03, 2014 1:04 am

Witam.
Ponieważ moja skrzynia bez powodu "na zimnym" wchodziła w tryb awaryjny, a po ponownym uruchomieniu problem ustępował zabrałem się za wymianę elektrozaworów ciśnieniowego i lock up.

Spuściłem olej ze skrzyni, zdjąłem miskę olejową, odkręciłem blok hydrauliczny i odchyliwszy go wymieniłem oba felerne elektrozawory, skręciłem wszystko z powrotem założywszy nową uszczelkę miski i zalałem świeżutkim olejem poprzez śrubę na klucz kwadrat umiejscowioną na górze obudowy skrzyni.

Zadowolony z wykonanej pracy odpaliłem auto w celu rozgrzania oleju i chcąc przystąpić do regulacji poziomu oleju chciałem przewajchować dźwignią przez wszystkie przełożenia...

... i tak oto ku mojemu zdziwieniu pozycja P jest wszystko w porządku, pozycja R również, ale gdy zrzucam lewarek niżej t.j N i D to nic się nie dzieje, a kropka przy pozycji R na zegarach zaczyna mrugać.

Czy powinienem wykonać jakąś regulację wybieraka o której nic nie wiem? :oops:
Proszę o jakąkolwiek pomoc...
Mariusz

Obrazek
don kowal
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt sty 03, 2014 12:47 am

Re: AL4 DP0 Peugeot 406 regulacja wybieraka wym. elektrozawo

Postprzez admin » Pt sty 03, 2014 2:29 pm

Trzeba wyregulować. Ściągnąć miskę i sprawdzić czy się zazębiło z parkingiem i ustawić pod to pozycjometr.
admin
Site Admin
 
Posty: 39
Dołączył(a): Cz lis 22, 2012 2:23 am

wymiana elektrozaworów AL4/DP0

Postprzez don kowal » Pt sty 03, 2014 11:21 pm

Dziękuję, za fachową podpowiedź. Oczywiście o to chodziło. Dziękuję również koledze Piotrkowi (suzuki2@onet.eu , GG:6794306) do którego kontakt znalazłem na forum. Pomaga on w diagnozie i naprawach skrzyń DP0/Al4 w autach koncernu PSA. Poprowadził mnie przez całą operację "za rączkę", dzięki niemu kupiłem tanio oryginalne zawory Borg Warner i sam we własnym garażu całą operację zakończyłem sukcesem.

Zdjąłem miskę. Poprawnie założyłem, wycentrowałem i naprężyłem blaszkę zakładaną na grzebień wybieraka, skręciłem i jak ręką odjął.
Dopiero po tym można regulować widoczny na zdjęciu w moim pierwszym poście pozycjoner.

Teraz tylko podłączenie pod komputer w celu skasowania licznika zużycia oleju oraz wyzerowania ustawień programu samodostosowawczego i można będzie ocenić efekty wykonanej pracy.

Pozdrawiam.
Mariusz

Obrazek Obrazek
don kowal
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt sty 03, 2014 12:47 am


Powrót do Problemy z automatyczną skrzynią biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron